Produktu jangarri osasungarriak sortzea: Jakion marmeladak

Artxandako Ostalaritza Eskola (Bilbo) eta Jakion enpresa elkarlanean ari dira marmelada osasungarriagoak sortzeko eta sustatzeko proiektu batean.

Proiektuaren helburuak

Ikerketa batzuen arabera, 10 pertsonatik 8k erosketa-saskiko azukrea murrizten saiatzen dira, pisua kontrolatzeko eta elikadura osasuntsua jarraitzeko helburuarekin. Joera hori izan da ESHBIren eta Jakion kontserba-enpresaren arteko lankidetza berri baten ardatza; izan ere, enpresa horiek beren marmeladetako batzuk birformulatzen lan egin dute. Azukrea hainbat modutara murriztu daiteke, besteak beste, gehitutako azukre-kantitatea ezabatzea edo murriztea, azukrearen formulazioaren zati bat elikagarri ez diren edulkoratzaileekin ordezkatzea eta/edo foodtech erabiltzea, hala nola, gozotasunaren, hartziduren edo ultrafiltrazioen pertzepzioa handitzen duten poroak sortzea.

Hilabete hauetan, bi taldeak lanean aritu dira Jakioneko egungo marmeladen azukre-edukia murrizten lagunduko duten % 100 naturaleko formula berriak bilatzen. Lankidetza horrek fruituak eman ditu, eta azukre naturalen konbinazioa lortu da, marmeladetan azukrea sartzea saihesten duena. Horrek esan nahi du marmeladen kategoria berri bat sortu dela, azukre erantsiaren % 0, eta horrela, OMEk ezarritako irizpideak betetzen lagundu da: azukre erantsien kontsumoa guztizko kaloria ahoratzearen % 10 baino txikiagoa izan behar da.

Lotutako proiektuak

Arlo teknologikoak